Stopcontact beveiligen

Iedereen weet hoe gevaarlijk elektriciteit is waardoor je niet zomaar een metalen voorwerp in een stopcontact zult steken. Kleine kinderen zien dit gevaar echter niet en kunnen zomaar hun (kleine) vingertjes in het stopcontact steken met gevaar op elektrocutie. Voorkom dit gevaar met enkele simpele en goedkope oplossingen.

Stopcontacten nalopen

De stopcontacten waar je kleine kinderen bij kunnen geraken zijn gevaarlijk. Meestal zijn dit stopcontacten die laag bij de grond zitten of een stopcontact boven het bedje, box of commode.

Oplossing 1: afdekplaatjes

De meest gebruikte oplossing is het plaatsen van afdekplaatjes. Deze hebben openingen die, zodra het stopcontact niet wordt gebruikt, verdraaid zitten ten opzichte van de openingen van het stopcontact. Hierdoor kunnen kinderen hun vingers niet in het stopcontact steken. Als je een stekker in het stopcontract wilt steken moet je het afdekplaatje meedraaien, dit is een handeling die kleine kinderen nog niet kunnen uitvoeren. De afdekplaatjes kunnen eenvoudig worden vastgeplakt. Bij stopcontacten waar zware apparatuur op is aangesloten zijn de afdekplaatjes over het algemeen niet geschikt vanwege hitteontwikkeling.

Kinderen zijn ontdekkend van aard en willen  weten wat die gaatjes in de muur zijn

Voorbeeld van afdekplaatjes welke je eenvoudig op het stopcontact kunt plakken

Voorbeeld van kindveilige stekkerdoos. De rode pennen openen pas bij gelijktijdige druk

Oplossing 2: kindveilige stekkerdoos

Een wat duurdere oplossing, maar wel mooier voor het oog, is het plaatsen van kindveilige stekkerdozen en contactdozen in de wand. Bij deze producten zijn de openingen afgedekt. Pas als je op allebei de openingen van het stopcontact tegelijk druk zet zullen de pennen zich openen. Omdat kinderen in principe deze handeling nooit met de vingertjes kunnen nabootsen zullen de pennen de openingen blijven afsluiten. Kies een exemplaar met een KEMA-keur zodat je verzekerd bent van een goede veiligheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.