Brandgevaar in de keuken

De keuken is een brandgevaarlijke plek. Het is namelijk een plek waar met vuur of hitte wordt gewerkt. Er kan zomaar brand ontstaan en op dat moment moet je wel weten hoe je deze het beste kunt blussen. Niet ieder type brand kan immers op dezelfde manier worden gedoofd. Ook is het belangrijk om vooraf maatregelen te nemen waarmee je brand in de keuken kunt voorkomen.

Wat zijn de gevaren?

De keuken is de plek waar we koken met gas of elektra. Ook is het bij veel mensen de plek waar de frituurpan wordt gebruikt. En de keuken is de plek waar de oven staat en ook andere verhittende apparatuur aanwezig is. Om brand te krijgen zijn er drie zaken nodig: zuurstof, brandstof en een ontbrandingstemperatuur. Zuurstof is aanwezig in de lucht, brandstof kan aanwezig zijn in de vorm van voedsel, keukenkastjes of vet en de baktemperatuur is ook hoog. In de keuken zijn dus alle voorwaarden aanwezig om een brand te laten ontstaan.

Voorkom brand

Het voorkomen van brand is de eerste stap op weg naar een brandveiligere keuken. Om brand te voorkomen kan je meerdere maatregelen nemen:

  • Zorg voor vrije ruimte rondom hete apparaten. Vooral de ventilatieopeningen moeten voldoende vrij zijn om de hitte kwijt te kunnen
  • Plaats brandbare spullen en chemicaliën op voldoende afstand van hete apparatuur of kookstellen
  • Gebruik alleen elektrische apparatuur die voldoet aan de richtlijnen en keurmerken
  • Frituur alleen in een frituurpan met een instelbare thermostaat. Frituur niet in een ouderwetse open pan met vet
  • Let op dat snoeren nooit heet of nat kunnen worden.

Als het vuur beperkt is tot alleen de pan, dan is het plaatsen van een sluitend deksel vaak al afdoende om de vlammen te doven

Blus een vlam in de pan nooit met water. Een steekvlam zal ontstaan die de situatie alleen maar erger zal maken

Zorg dat je een blusdeken in huis hebt. Een blusdeken is een goede manier om vlam in de pan te bestrijden

Een rookmelder helpt bij het detecteren van een mogelijke brand en waarschuwt je tijdig. Plaats de rookmelder niet direct boven het fornuis of oven

Bestrijden van vlam in de pan

Als er een vlam in de pan ontstaat mag je deze niet blussen met water of een gewone brandblusser. Dit veroorzaakt een steekvlam die nog meer gevaar oplevert. Neem de volgende maatregelen:

  • Neem de warmtetoevoer weg, zet het fornuis dus uit of trek de stekker uit het stopcontact
  • Plaats een passende deksel op de pan of frituurpan zodat het vuur dooft
  • Is de vlam te groot? Zorg dat je een blusdeken hebt in de keuken die je over de pan en vlammen kan leggen
  • Zet ook de afzuigkap uit, deze zorgt voor een sterkere circulatie van lucht en dus zuurstof

Plaats een rookmelder

Een rookmelder zorgt ervoor dat je tijdig wordt gewaarschuwd dat er een brand is ontstaan. Rookmelders reageren op rook, dus een rookmelder in de keuken plaatsen is niet altijd verstandig, want rook van het bakken kan het melder doen afgaan. Hang daarom een rookmelder nabij de keuken op voldoende afstand van het fornuis en oven. Test iedere maand de werking van de rookmelder door op de testknop te duwen. Als de rookmelder werkt hoor je enkele zeer luide piepen. Lege batterijen moeten direct worden vervangen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.