Elektrocutiegevaar in de badkamer

Water is een perfecte geleider van elektriciteit vanwege de aanwezige zouten in het water. De twee vormen hierdoor samen een dodelijke combinatie. De badkamer is een plek waar elektronica en water samen kunnen komen en hierdoor gevaar opleveren. Vooral kinderen en ouderen kunnen zich niet bewust zijn van het gevaar.

Apparaten

Misschien heb je het wel ooit in een film gezien: om iemand te doden gooit iemand een televisietoestel in het bad waarna elektrocutie volgt. Een televisietoestel is meestal niet aanwezig in de badkamer, maar verschillende soorten kleinere elektronica vaak wel. Zodra apparatuur met een stekker in het stopcontact zit is moet je oppassen. Denk aan:

  • Scheerapparatuur
  • Föhns
  • Radio voor het luisteren van muziek in de badkamer
  • Het opladen van een telefoon op de badrand
  • Het plaatsen van een elektrisch kacheltje nabij het water
  • Enzovoorts

Foute aanleg elektra en waterleidingen

Pas ook op met doe-het-zelven in de badkamer. Er zijn genoeg voorbeelden waar elektra en waterleidingen niet goed zijn aangelegd en ze kortsluiting hebben veroorzaakt met ernstig letsel of de dood tot gevolg. Ook bij oude woningen komt dit voor. Bij woningen, meestal gebouwd voor 1979, kan het voorkomen dat de randaarde van het elektriciteitsnet is aangesloten op de waterleiding. Doordat door de jaren heen metalen leidingen zijn vervangen door kunststof werkt het aarden niet meer. Inmiddels is de oude bouwwijze verboden, maar bij oude woningen kan het geen kwaad om het eens te laten controleren door een specialist.

Houd elektra weg bij bad of douche

In feite is het risico dus eenvoudig weg te nemen door elektronica en douche of bad van elkaar gescheiden te houden. Berg elektrische apparatuur op buiten de badkamer. Ook even de telefoon opladen op de badrand mag absoluut niet. En pas dus op met het zelf aanleggen van elektra en waterleidingen in de badkamer. Als je er te weinig verstand van hebt moet je het niet zelf doen. 

Stopcontacten

Vergeet ook de stopcontacten niet als potentieel gevaar. Kinderen kunnen hun (vochtige!) vingers in een stopcontact steken en worden geëlektrocuteerd. Scherm de openingen daarom af met afdekplaatjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.