Gevaar op steek- en snijwonden in de keuken

Keukenlades worden gebruikt voor het opslaan van onder andere bestek, servies en keukengerei. Alles wat je in keuken vindt is in principe veilig, mits juist gebruikt. Voor kinderen is veel keukengerei niet zonder risico. Denk maar aan messen, lucifers en een kapot gevallen glas. Voorkom gevaar van keukengerei met onderstaande tips.

Messen en ander bestek

Messen zijn scherp en keuken steek- en snijwonden veroorzaken. Ook vorken hebben scherpe punten en dan hebben we het nog niet eens gehad over scharen die ook vaak in keukenlades liggen. Voor kinderen zijn dit gevaarlijke materialen. Leg ze daarom liefst in een lade waar kinderen niet zomaar bij kunnen komen. Plaats eventueel sluithaakjes op de lades met gevaarlijk keukengerei zodat kinderen de lades niet kunnen openen.

Vaatwasser inladen

Ook scherpe voorwerpen doe je in de vaatwasser. Messen zet je bijvoorbeeld in de bestekkorf. Zet de messen, maar ook vorken, altijd met de scherpe kant naar beneden. Als je dit niet doet en de punt dus naar boven laat steken, is dit een gevaarlijk object. Kinderen die vallen kunnen dan ‘in een mes vallen’, iets wat uiteraard zeer gevaarlijk kan zijn.

Keukenlades herbergen volop scherpe en gevaarlijke items

Een veiligheidshaakje is een voordelige oplossing die ook nog eens goed werkt

Een verkeerde beweging en de gevolgen zijn niet te overzien

Glas en borden

Glazen en borden kunnen vallen en breken waarna er scherpe scherven ontstaan. Kinderen kunnen hier in gaan staan of zichzelf aan opensnijden. Ook voor glas en borden geldt dat deze op een veilige (hoge) plek moeten worden opgeslagen zodat kinderen ze niet zelf kunnen pakken.

Gebruik kinderbestek en –borden

Ook met toezicht zijn messen, glas en borden gevaarlijk. Maak daarom gebruik van kinderbestek en kinderbordjes van kunststof of bamboe. Deze vaak kleurrijke producten zijn stevig, niet scherp en kunnen niet breken.

Kinderbestek is niet scherp en daardoor veiliger voor kinderen om mee te eten

Onbreekbaar en dus veilig: kinderservies gemaakt van kunststof of bamboe

Aanstekers en lucifers

Keukenlades zijn vaak ook plekken waar je lucifers en aanstekers kunt vinden. Zorg dat deze worden geplaatst op plekken in de keuken waar kinderen niet kunnen komen, hetzij omdat het te hoog is, hetzij omdat er sluithaakjes op de keukenlades zijn gemonteerd.

Kopen sluithaakjes en kinderbestek

Onderstaand vind je verkooppunten van sluithaakjes, kinderbestek en kinderservies:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.