Hygiëne in de keuken

Voedselinfecties komen zeer vaak voor, in Nederland maar liefst 2.000 keer per dag. In totaal worden 700.000 Nederlanders slachtoffer van een voedselinfectie en ongeveer 75 mensen sterven per jaar. Dit komt vaak door het eten van bedorven voedsel. Vooral kleine kinderen en ouderen hebben een zwakkere weerstand en zijn extra vatbaar voor voedselvergiftiging.

Houdbaarheid voedsel

Zoals iedereen wel weet staat er op verpakkingen hoe lang het voedsel houdbaar is. Hoewel dit geen glasharde datum is, is het in geval van kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen verstandig om je hieraan te houden.

Voedselbereiding

Voedselvergiftiging kan ook deels worden voorkomen door de wijze van de voedselbereiding. Het is belangrijk het voedsel goed te wassen en te verhitten voor consumering.  Was ook de handen voordat je start met het bereiden van voedsel.

Een voorbeeld van een vuile keuken waar de hygiëne te wensen overlaat

Goed wassen van voedsel is belangrijk met het oog op de hygiëne 

Schoonmaken van keuken

Voedsel wordt vaak bereid op het aanrecht of op een snijdplank. Om gevaar voor de gezondheid te voorkomen moeten deze telkens grondig gereinigd worden. Pas ook op met kruisbesmetting, bijvoorbeeld wanneer je eerst rauwe kip snijdt op een snijdplank en erna groenten dan kunnen ziektekiemen via de groente mensen besmetten. Reinig dus ook tussendoor!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.