Meubels en kasten: voorkom omvallen

Ieder object in en rondom huis heeft een bepaald gewicht. Als zware objecten omvallen op je kind, kan dit zeer ernstig letsel veroorzaken. Vooral meubels veroorzaken ieder jaar weer gevaarlijke situaties en zo nu en dan overlijden zelfs kinderen hierdoor. En dat terwijl de oplossing vaak zo simpel is! Voorkom ook dat een zwaar object of meubel op je kind kan vallen.

Wat is het risico?

Kijk eens rondom je in de woonkamer, er zijn meerdere zeer zware objecten aanwezig. Het gros staat gelukkig zeer stevig opgesteld zoals het bankstel, de eettafel of een speelgoedkist. Deze meubels en objecten worden gekenmerkt doordat ze een horizontale opstelling hebben en daardoor een ‘laag zwaartepunt’ hebben. Maar meubels en objecten in een verticale vorm kunnen gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan een kast, een staande kapstok of bijvoorbeeld een stelling. Als een kind bijvoorbeeld aan de kastdeuren gaat hangen of in een stelling klimt kan deze voorover omvallen op het kind.

Oplossing 1: veranker meubels aan de muur

De beste oplossing tegen het gevaar van omvallen is door meubels en objecten vast te maken aan de muur. Als een kind een instabiel meubel omtrekt zal deze hierdoor niet omvallen. Bij veel meubels wordt standaard kantelbeveiligingsmaterialen meegeleverd. Als dit niet het geval is kan je deze voor weinig geld  kopen. Vaak is het gewoon een metalen of kunststof hoekstuk dat je kunt vastschroeven aan de muur. Maak het hoekstuk vast aan de bovenzijde van de kast of stelling aan een vast onderdeel, dus niet aan bijvoorbeeld een losse plank. Het beste is om meubels en objecten met valgevaar op minimaal twee plekken te verankeren.

Kinderen klimmen op de lades van een kast, deze begint te wankelen

De kast valt om. Het rechter jongetje komt goed weg, het linker jongetje raakt bedolven

Gelukkig liep het in deze situatie goed af en kon het jongetje bevrijd worden

Oplossing 2: houd het zwaartepunt laag

De tweede oplossing is geen permanente oplossing, maar kan wel veel leed voorkomen. Een ‘verticaal object’ zoals een kast is vooral gevaarlijk als het zwaartepunt op een hoog punt zit. Een kast die zodanig is ingeladen dat op de bovenste planken de zwaarste spullen liggen is extra instabiel. Laad daarom altijd de zwaardere spullen onderin: de kast of andere meubel staat hierdoor een stuk stabieler.

Aandachtspunt 1: Gebruik meubels waarvoor ze zijn

Gebruik meubels niet voor ongeschikte toepassingen. Plaats een televisie bijvoorbeeld niet op een te wankele kast of ladenkast, maar kies voor een TV-meubel.

Aandachtspunt 2: laat kinderen niet klimmen

Spreek met kinderen al jong af dat ze niet klimmen in (lade)kasten en op planken gaan staan. Houd hier ook toezicht op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.