Oververhitting kinderbed

Een groot deel van de dag en nacht slapen baby's en kleine kinderen. Het kinderbedje moet daarom een veilige plek zijn waar kinderen tot rust kunnen komen. Een van de risico's die je uit moet sluiten is oververhittingsgevaar. Hiervoor kan je enkele simpele maatregelen nemen.

Te warm is gevaarlijk

Veel ouders zijn bang dat hun kind het koud krijgt en kleden het kind daarom lekker warm aan. Maar vaak is te warm nog veel gevaarlijker dan te koud! Een kind dat het te warm heeft, heeft meer kans op wiegendood. Zorg er dus voor dat je je kind niet te warm aankleed en geen te warme slaapzak of deken aandoet. Ook de temperatuur op de slaapkamer moet gematigd zijn en ligt idealiter tussen de 16 en 18 graden Celsius. Je kunt de temperatuur van een kind aanvoelen door je hand in zijn of haar nekje of voeten te houden. Let ook extra op bij koorts en natuurlijk tijdens warme zomerdagen, want dan moet je je kindje luchtiger kleden.

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18⁰ Celsius

Matrashoezen en matrasbeschermers

Matrashoezen worden gebruikt om het matras te beschermen tegen bijvoorbeeld plasjes of overgeef. Kies nooit voor (niet ventilerende) plastic matrashoezen, aangezien kinderen hierop hun warmte niet kwijt kunnen raken en ze oververhit kunnen raken. Ook is er gevaar op verstikking. Gebruik matrasbeschermers nog niet tijdens de kraamtijd. Een ventilerende matrasbeschermer kan risico’s geven doordat het kindje te snel afkoelt of doordat een kruik invloed heeft op de niet-vochtdoorlatende laag.

Dekbed is vaak te warm

Een normaal dekbed is pas geschikt voor kinderen van twee jaar of ouder. Een dekbad kan namelijk te warm worden waardoor kinderen oververhit raken. Ook is een dekbed gevaarlijk in verband met verstikkingsgevaar.

Deken bij baby’s

Babydekens worden gemaakt van verschillende soorten materialen. De meeste zijn gemaakt van wol, katoen of synthetisch materiaal. Er is qua materiaal niet direct een voorkeur aan te geven. Veel belangrijker is de warmteklasse van een deken. En dit is niet altijd te herleiden uit hoe dik of hoe zwaar een deken is. Let dus goed op dat je niet in de warme zomermaanden een babydeken gebruikt van een te hoge warmteklasse. Houd ook rekening met verstikkingsgevaar in bed en maak het kinderbed met deken op de juiste manier op.

Maak het bed 'kort' op zodat de baby niet onder de dekens kan zakken

Babyfoon

Een warme slaapkamer kan gevaarlijk zijn. Maak gebruik van een babyfoon met temperatuurmeter zodat je exact weet hoe warm het is.

Voorbeeld van een babyfoon met camerafunctie

Heetwaterkruik

Een kruik kan een handig hulpmiddel zijn voor kleine baby's die nog moeite hebben met het vasthouden van hun lichaamstemperatuur. Uiteraard is een kruik niet vrij van gevaren vanwege de hitte die het afgeeft. Lees verder op Voorkomen verbrandingsgevaar heetwaterkruik.

Kopen veilige slaapbenodigdheden

Bij enkele grote winkelketens hebben ze een enorm assortiment met slaapbenodigheden die voldoet aan de veiligheidseisen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.