Traphekjes plaatsen

Een kind dat van de trap af valt kan hier ernstig letsel aan overhouden. Wie kinderen in huis heeft zal dus voorzorgsmaatregelen moeten treffen en de meest gangbare optie is het plaatsen van traphekjes. Er zijn traphekjes in verschillende soorten en maten. Met behulp van onderstaande tips kan je het risico op van de trap vallen zo klein mogelijk houden.

Boven en onderaan de trap

Traphekjes dienen zowel boven als onderaan de trap geplaatst te worden. Vergeet dus vooral niet onderaan de trap ook een hekje te plaatsen. Kinderen die kunnen lopen klauteren namelijk al snel de trap op en kunnen op die manier ook naar beneden vallen. Een gemiddeld huis met twee trappen heeft dus al vier traphekjes nodig. Heb je een kelder thuis? Vergeet dan ook deze trap niet, al helemaal omdat een keldertrap vaak nog veel gevaarlijker is.

Leeftijd kinderen

Traphekjes zijn nodig vanaf het moment dat het kind mobiel begint te raken. Zodra een kind kan tijgeren, kruipen of lopen is een traphekje nodig. Pas als het kind op een goede manier zelfstandig van de trap kan lopen is een traphekje niet meer nodig. Let op, wanneer je meerdere kinderen hebt zijn de traphekjes dus pas niet meer nodig als de jongste veilig zelf van de trap kan lopen. Ben je bewust van het feit dat oudere broertjes en zusjes vaak zelf een traphekje kunnen openmaken. Zij kunnen hierdoor het traphek open laten staan wat weer gevaarlijk is voor het kleine broertje of zusje. Maak afspraken met oudere kinderen over het altijd sluiten van traphekjes en controleer zelf regelmatig of ze ook daadwerkelijk zijn gesloten.

Voorbeeld van een schroefhekje

Voorbeeld van een klemhekje waarbij je niet hoeft te boren

Plaats bij voorkeur ook een traphekje onderaan de trap

Een harmonicahekje is minder veilig vanwege beknellingsgevaar

Schroefhekjes

De meest gebruikte en meest veilige soort traphekjes zijn schroefhekjes. Deze schroef je vast op houten delen van de trap. Wanneer je het hekje aan de muur wilt bevestigen zal je moeten boren en het hekje moeten vastschroeven met een plug.

Klemhekje

Traphekjes zijn meestal maar enkele jaren nodig. Mensen vinden het zonde om te boren in de muren. In dat geval bieden klemhekjes uitkomst. Deze klemmen zich als het ware tussen twee muren of palen vast waardoor er niet geboord hoeft te worden.

Ook voor huisdieren ideaal

Ook wanneer je huisdieren hebt zijn de traphekjes een uitkomst. Je voorkomt hiermee dat het huisdier zomaar naar boven komt gelopen. Kies wel voor een metalen traphekje, want bijvoorbeeld honden willen nog wel eens graag aan een houten traphekje gaan knagen.

Tips bij het kopen van traphekjes

Traphekjes zijn er in alle soorten en maten, let bij de aankoop op de volgende veiligheidseisen:

  • Kies een traphek dat voldoende hoog is, de norm geeft een hoogte van 65 centimeter aan. Maar hoe hoger, hoe beter
  • Pas op met het kopen van tweedehands hekjes, deze kunnen beschadigd zijn of al dermate oud dat ze niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen
  • Plaats traphekjes niet te hoog. De afstand tussen de onderkant van het hekje en de grond is maximaal 6,5 centimeter
  • De afstand tussen de spijlen bedraagt ongeveer 4,5 tot 6,5 centimeter. Traphekjes plexiglas zijn uiteraard geheel gesloten
  • Maak het traphekje stevig vast met stevige schroeven. Het hekje moet in staat zijn om flinke krachten te weerstaan
  • Het beste is als er nog een veiligheidshandeling moet worden verricht om het hekje te kunnen openen. Denk aan het induwen van een knop voordat de hendel kan worden geopend.
  • Kies geen schaarhekje omdat deze niet stevig genoeg zijn en omdat kindervingers klem kunnen komen te zitten tussen de bewegende delen
  • Voor erg brede trapopeningen zijn er ook traphekjes te koop die uitgebreid kunnen worden met verlengstukken. Gebruik een traphekje nooit voor meer dan de aangegeven afstand

Waar koop je veilige traphekjes?

Het verstandigst is om traphekjes te kopen bij gespecialiseerde babywinkels omdat zij alleen traphekjes verkopen die voldoen aan de veiligheidsnormen. Bekende voorbeelden zijn:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.