Valgevaar kinderbed

Een goede nachtrust voor je kindje begint natuurlijk met het creeeren van een veilige slaapplek. Een van de risico's is valgevaar, je kindje kan bijvoorbeeld uit het bed klimmen en vallen. Koop het juiste kinderbed en neem enkele voorzorgsmaatregelen waarmee de kans op valgevaar nog maar erg klein wordt. 

Type bed

Een baby is nog veel te klein om in een ‘groot’ kinderbed te slapen. Een wieg of ledikant is daarom veel geschikter en bovenal veiliger. Kies voor een exemplaar met openingen in de zijwanden zodat er voldoende luchtcirculatie is. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van spijlen zijn (ideale afstand tussen de spijlen bedraagt ongeveer tussen de 4,5 en 6,5 centimeter). De matrasbodem van een ledikant kan in hoogte worden versteld waardoor deze lager kan worden geplaatst als je kindje groter wordt of gaat staan in bed.

Voorbeeld van een ledikant met openingen in de zijwanden voor een goede ventilatie

Babyslaapzak

Een slaapzak zorgt er voor dat kinderen niet zo eenvoudig uit bed kunnen klimmen. Ook kunnen ze niet onder de dekens uitrollen en daardoor te sterk afkoelen, of juist in de dekens rollen en te weinig zuurstof krijgen. Koop wel een babyslaapzak van de juiste maat waardoor baby’s niet met het hoofd door de hoofdopening kunnen zakken.

Voorbeeld babyslaapzak winter

Voorbeeld babyslaapzak zomer

Babyfoon

Toezicht houden op je slapend kindje vergroot de veiligheid. Door je baby ’s nachts op jullie kamer te leggen houd je ’s nachts alvast enig toezicht. Omdat een baby ook overdag regelmatig slaapt zal je op een andere manier toezicht moeten houden. Een babyfoon is een perfecte uitkomst. Je merkt hierdoor sneller op als er gevaar is op vallen of verstikking. Een babyfoon met camerafunctie is veiliger dan een exemplaar met alleen een geluidsfunctie. Het leuke aan veel babyfoons is dat ze de mogelijkheid hebben om slaapliedjes af te spelen of een spraakfunctie hebben. Kies bij voorkeur ook voor een babyfoon met temperatuurmeting, hierdoor kan je op afstand zien of het niet te warm is voor je kind.

Voorbeeld van een babyfoon met camerafunctie

Uit bed vallen

Zodra een kind ouder wordt zal hij of zij gaan slapen in een kinderbedje. Meestal is dit het geval wanneer ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Het risico voor jonge kinderen is dat ze uit hun kinderbed kunnen vallen. Dit geeft kans op bijvoorbeeld botbreuken of andere letsels. Er zijn meerdere opties om het uit bed te laten vallen:

  • Laat je kind slapen in een slaapzak, hierdoor is het lastiger om uit bed te klimmen
  • Plaats een matras of kussens op de grond naast een kinderbed
  • Plaats een zogenoemd bedhekje. Een bedhekje voorkomt het uit bed rollen in de slaap.
  • Besef dat zodra je kind zelf uit bed kan stappen, je kind dus ook over de gang kan lopen. Zorg dus voor een deugdelijk traphekje.
  • Voor stapelbedden en hoogslapers is het gevaar van uit bed vallen natuurlijk nog groter vanwege het grote hoogteverschil. Het wordt afgeraden om kinderen jonger dan zes jaar op hoogte te laten slapen. Zorg te allen tijden dat het hoge bed een goede uitvalbescherming heeft in de vorm van een opstaande rand. Wederom biedt een matras op de grond naast het bed uitkomst om eventuele valpartijen enigszins te breken

Voorbeeld van een bedhekje welke voorkomt dat je kind uit bed valt

Kopen veilige slaapbenodigdheden

Bij enkele grote winkelketens hebben ze een enorm assortiment met slaapbenodigheden die voldoet aan de veiligheidseisen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.