Veilig traplopen

Vallen is een heuse sluipmoordenaar in Nederland en in veel gevallen gaat het om valpartijen van de trap. Iedere dag belanden er circa tien kleine kinderen op de eerste hulp vanwege het vallen van een trap. Ook onder ouderen is het vallen van de trap een veelvoorkomend verschijnsel, vaak met heupfracturen of erger als gevolg. Lopen op de trap zal altijd risicovol blijven, maar er zijn meerdere opties om de risico’s te verminderen.

Maak de traptreden minder glad

Op gladde traptreden maak je meer kans om uit te glijden. Voorkom het uitglijden door meer profiel aan te brengen op de treden. Voorbeelden zijn het verven van een looppad met daarin stroeve deeltjes, het leggen van tapijt of traanplaat op de treden. Loop ook niet gladde sokken op de trap maar kies voor ruwere sokken of loop met blote voeten dan wel schoenen.

Traphekjes voor kinderen

Een belangrijke voorzorgsmaatregel voor kinderen is het plaatsen van traphekjes zodat je voorkomt dat kinderen van de trap af kunnen vallen. Lees verder op Traphekjes plaatsen: voorkom een val van de trap.

Traplopen is geen spelletje

Kinderen zijn snel afgeleid waardoor ze kunnen vallen. Spreek met ze af dat ze op de trap hun aandacht erbij houden. Traplopen is dus geen spelletje en de concentratie moet gericht zijn op het veilig lopen. Zolang kinderen nog niet goed kunnen traplopen zal je altijd mee moeten lopen. De trap opgaand loop je achter het kind, de trap aflopend loop je voor je kind uit. Zorg dat het kind altijd de traptreden aan de brede kant beloopt.

Maak van de trap geen opslagplaats

Je ziet regelmatig dat de trap wordt gebruikt als tijdelijke opslagplaats van spullen. Denk aan vieze was die naar de wasmand moet, boeken die terug naar beneden moeten, enzovoorts. Spullen op de trap zorgen voor valgevaar.

Trapleuning voor kinderen

Voor kleine kinderen is de trapleuning nog te hoog en kunnen ze deze niet goed vasthouden. Een tijdelijke oplossing is het plaatsen van een kindertrapleuning op ongeveer 60 centimeter hoogte. Een kindertrapleuning hangt dus lager en is dunner, waardoor kinderen deze goed kunnen vasthouden.

Traplift

Voor ouderen die slechter ter been zijn is een traplift een veilige oplossing. Een traplift bestaat uit een stoeltje die middels een rail naar boven en beneden kan worden geleid. Ouderen kunnen op het stoeltje zitten en met een gordel zichzelf vastzetten. Dankzij de traplift wordt het risico op het vallen van een trap ook sterk verkleind.

Voorbeeld van een kindertrapleuning

Voorbeeld van een traplift

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.