Het gevaar van glas

Glasscherven kunnen lelijke verwondingen veroorzaken, dat weet iedereen. Maar het is zeer aan te raden om eens kritisch in en rondom huis te kijken welke glazen ramen een potentieel gevaar kunnen vormen voor kinderen. Ook dikke ruiten kunnen breken en daardoor kunnen scherven zelfs dodelijke verwondingen veroorzaken.

Wat is het gevaar?

Glas is aanwezig op tal van plaatsen in huis: ramen in deuren, schuifpuien, enzovoorts. Wanneer een glazen raam een te grote klap ineens moet verwerken, bijvoorbeeld doordat er iemand tegenaan rent of stoot, kan deze breken. En wanneer normaal glas breekt ontstaan er scherven welke snijwonden kunnen veroorzaken. Als een scherf een slagaderlijke bloeding veroorzaakt is er zelfs sprake van levensgevaar.

Kies voor veiligheidsglas

Door te kiezen voor veiligheidsglas beperk je de gevaren. Veiligheidsglas is er in meerdere varianten waarbij bijvoorbeeld de kans op een breuk wordt verkleind of de kans op het ontstaan van gevaarlijke scherven:

  • Gelaagd glas: dit type glas bestaat uit meerdere lagen. Wat het glas veilig maakt is dat er kunststof tussenlagen tussen de ruiten zijn geplaatst. Dit kunststof houdt het glas bij elkaar zodra het breekt. Een bekend voorbeeld van gelaagd glas zijn autoruiten. Er komen in dit type glas wel sterren, maar niet snel breuken met uitstekende scherven.
  • Gehard glas: zoals de naam al aangeeft is gehard glas een stuk sterker dan normaal glas. Wat gehard glas zo veilig maakt is dat het bij een breuk uiteenvalt in tal van kleine stukjes glas en dus geen scherfvorming heeft. Gehard glas is niet geschikt op plekken met bijvoorbeeld hoogtes, omdat het na het uiteenvallen in kleine stukjes geen bescherming meer tegen valgevaar biedt.
  • Veiligheidsfolie: dit kan op het normale glas worden geplakt en houdt de scherven bijeen als er een breuk optreedt.

Het moment van de klap, het glas gaat bijna breken

Normaal glas zal breken en scherpe scherven veroorzaken mogelijk snijwonden

Voorbeeld gelaagd glas

Gelaagd glas kapot. Het glas barst wel, maar valt niet in scherven uiteen.

Voorbeeld gehard glas

Gehard glas kapot. Het glas vervalt in kleine klontjes met daardoor minder kans op snijwonden

Maak glas zichtbaarder

Hoe groter het raam, hoe eerder deze over het hoofd wordt gezien. Maak raampartijen voor kinderen duidelijker zichtbaar door er bijvoorbeeld leuke stickers op te plakken.

Glas vervangen?

Als je besluit om ramen in huis te vervangen is het ook het moment om eens te kijken naar de isolerende werking. Kies voor een raam met een hoge isolatiewaarde, hierdoor bespaar je op de stookkosten omdat warmte minder eenvoudig het huis kan verlaten. Laat raampartijen altijd vervangen door gespecialiseerde bedrijven, zij kunnen bepalen welk type raam het beste is. We horen graag van onze lezers of ze goede suggesties hebben van betrouwbare en voordelige bedrijven. Laat je ervaringen achter via onderstaande reactieformulier.

Reactie plaatsen

Reacties

pim
3 maanden geleden

Goed advies om glas zichtbaar te maken met een bepaalde tint of sticker. Ik denk dat dat veel ongelukken voorkomt. Als je ruit kapot is kan je gerust een glasspecialist bellen. http://www.glasspecialist.nl/glasplaatsen-amsterdam