Veilig kindermatras

Slapen is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor baby’s en kleine kinderen is het van levensbelang. Zodra je kindje lekker slaapt heb je ook als ouder even rust. Goed slapen is dus zeer belangrijk maar helaas niet helemaal zonder risico’s. De keuze voor een kindermatras heeft veel gevolgen voor de veiligheid. Je wilt natuurlijk dat je kindje op een veilige manier kan slapen. Zorg voor een veilig kindermatras met minder kans op verstikking of andere risico’s.

Gevaar op verstikking

Baby’s en kleine kinderen zijn vaak nog behoorlijk weerloos en hebben nog maar een kleine spierkracht. Kleine kinderen die op de grond liggen kunnen zich vaak niet oprichten en moeten worden geholpen om een andere houding aan te nemen. Als baby’s of kleine kinderen in bed op hun buik terechtkomen en met het hoofd in het matras zakken, kan het voorkomen dat ze niet de kracht hebben om uit deze positie te komen. Doordat het gezicht in het matras is gedrukt is er kans op verstikking.

Veilig kindermatras kopen

Kies bij de aankoop van een kindermatras voor de volgende opties:

  • Kies voor een matrasbeschermer met een toplaag die ventilerend is. Een matras met plastic hoes eromheen is uit den boze omdat deze helemaal niet ventilerend zijn, transpiratievocht niet wordt afgevoerd en ook snel veel te warm zijn
  • Zorg dat het matras precies in het bedje past en er dus een minimale ruimte zit tussen de bedrand en het matras. Een centimeter ruimte is al voldoende om het bed goed op te maken
  • Het matras is stevig genoeg zodat het kind niet met het gezicht kan wegzakken in het matras. Test de stevigheid door met je hand en arm te drukken op het matras, hiermee simuleer je het gewicht van een baby. Als het matras meer dan slechts een klein stukje indeukt is het te zacht. Een kindermatras met korrels is vanwege het wegzakgevaar ook zeer af te raden
  • Koop geen matras vervaardigd van traagschuim dat zich aanpast aan de druk
  • Maak nooit gebruik van 2 kindermatrassen naast elkaar. De spleet in het midden vormt een gevaar
  • Het matras is dermate zwaar dat het kind het niet kan optillen. Er is geen vaste aanduiding voor de dikte van een kindermatras, maar vaak is dit dunner dan een normaal matras.
  • Koop je een tweedehands matras van iemand over? Controleer dan of deze voldoende schoon en hygiënisch is

Een traagschuimmatras is gevaarlijk voor kinderen omdat ze er met hun gezicht in kunnen wegzakken

Een voorbeeld van een ventilerend kindermatras dat de kans op verstikking verkleint. Het getoonde matras is van het merk AeroSleep.

Waar koop je veilige matrassen?

Bij gespecialiseerde winkels in baby- en kinderartikelen is de keus uit goede matrassen het grootst:

Veilig slapen

Een kindermatras is een van de belangrijkste facetten voor een veilige nachtrust. Maar ook de manier hoe het kind slaapt of omgevingsfactoren spelen mee. Bekijk het overzicht met tips voor een veilige nachtrust.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.