Verbrandingsgevaar in de badkamer

In de douche of bad gebruiken we graag warm water. Warm water ontspant de spieren, weekt vuil beter los en voelt gewoon prettiger aan. Maar voor baby's, kleine kinderen en ouderen kan water al snel te heet zijn, waarna ze niet in staat zijn om hier wat aan te doen. Voorkom verbrandingsgevaar in de badkamer met enkele maatregelen.

Gevaar op brandwonden

Een gevaar van een bad of douche is heet water. Vooral kinderen kunnen, wanneer je ze alleen achterlaat, per ongeluk de kraan te heet draaien kunnen ze zich in korte tijd ernstig verbranden. Heet water kan binnen seconden al ernstige brandwonden veroorzaken. Ook de onderdelen van de douche of kraan kunnen gloeiend heet worden. Dit is dan weer riskant voor bijvoorbeeld ouderen die vallen en niet meer overeind kunnen komen.

Gebruik een thermostaatkraan

Het type kraan waarbij je handmatig de warme en koude kraan moet bijdraaien om tot een goede menging te komen is het gevaarlijkst. Beter gebruik je een thermostaatkraan waarmee de watertemperatuur exact kan worden ingesteld. Ideaal zijn het type waarbij je de maximum temperatuur kunt vastzetten zodat het water nooit te heet kan worden. 

Een voorbeeld van een thermostaatkraan waarmee de temperatuur kan worden ingesteld

Een cool-touch thermostaatkraan is nog veiliger omdat de buitenzijde niet zo heet wordt

Cool-touch thermostaatkraan

Vooral ouderen kunnen zich ernstig verbranden omdat ze tegen de hete kraan aanvallen en niet meer in staat zijn om op te staan. Een speciaal type mengkraan dat dit risico wegneemt is de cool-toch thermostaatkraan. Het mechanisme werkt zodanig dat de hete waterstroom nooit aan de buitenzijde van de kraan loopt. Hierdoor voorkom je dat de kraan zelf gloeiend heet wordt.

Inregelen cv-installatie

Optioneel kan de watertemperatuur die de cv-installatie regelt voor heet water worden verlaagd zodat het water nooit heter kan worden dan het ingestelde maximum. Professionele monteurs kunnen dit werk eventueel voor je uitvoeren.

Gebruik normale kraan op een veilige manier

Heb je een normale badkraan met een afzonderlijke heet- en koudwaterkraan? Draai dan na het vullen van het bad eerste de hete kraan en erna pas de koude kraan. Leer kinderen al jong de betekenis van de ‘blauwe en rode kraan’

Controleer de watertemperatuur

Voel altijd de temperatuur van het badwater met hand of elleboog. Nog beter is om een badthermometer te gebruiken. De ideale watertemperatuur is 37 graden Celsius

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.