Verbrandingsgevaar in de keuken

Misschien wel de gevaarlijkste plek van het huis voor kinderen is de keuken. In de keuken vind je volop apparatuur, er wordt gekookt, er liggen messen en er is valgevaar. Vooral met kleine kinderen is het oppassen geblazen in de keuken, want er valt voldoende te ontdekken voor ze en ze kunnen zich eenvoudig verbranden. Voorkom verbrandingsgevaar in de keuken met onderstaande tips en eenvoudige maatregelen.

Hete pannen en kokend water

Een van de meest ernstige ongelukken in de keuken is het omvallen of omtrekken van pannen op het fornuis. Kokend water of gloeiend heet voedsel kan op die manier over het kind vallen wat ernstige brandwonden tot gevolg kan hebben. Maak bijvoorbeeld afspraken met je kinderen dat ze niet in de keuken spelen tijdens het koken. En laat sowieso nooit kinderen alleen in de keuken met hete pannen. Gebruik tevens zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis en zorg dat de stelen van de pan niet naar voren uitsteken en zodoende makkelijk gegrepen kunnen worden vanaf de grond. Een technische oplossing is het plaatsen van een fornuisbeschermer waardoor kinderen niet meer zomaar de pannen van het fornuis af kan trekken.

Heetwaterkraan

Ook een heetwaterkraan geeft kans op verbranding. Kleine kinderen die zelf hun handen wassen en per ongeluk heet water gebruiken lopen gevaar op brandwonden. Leer kinderen de ‘rode’ kraan niet te gebruiken zonder dat je erbij bent. Leer ook het veilig gebruik van een mengkraan en houd toezicht. Eventueel kan je een kraan met temperatuurbegrenzing laten monteren. In het geval van een waterkraan met kokend water is het belangrijk dat deze is voorzien van een kinderbeveiliging.

Plaats een fornuisbeschermer om te voorkomen dat hete pannen naar beneden worden getrokken

Een ovenruitbeschermer voorkomt brandgevaar door aanraking van de hete ovenruit

Hete oven

Een oven geeft ook gevaar op verbranding. Tijdens en na het gebruik is een oven nog erg heet. Een korte aanraking kan al ernstige wonden geven. Zelfs de ruit van de oven kan gloeiend heet zijn. Houd kinderen daarom altijd uit de buurt van een hete oven of scherm de hete ruit af met een ovenruitbeschermer.

Overige apparatuur

Ook kleine apparaten geven gevaar op verbranding, denk aan koffiezetapparatuur, tosti-ijzers, de frituurpan of waterkoker. Plaats deze zodanig dat kinderen er niet zomaar bij kunnen. Ledig hete restanten koffie of heet water na gebruik en ruim de frituurpan ook snel weer op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.